ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΟΥΝ

MrOferto
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», έτσι τουλάχιστον λέει η παροιμία! Ισχύει άραγε? Οι επαγγελματίες υγείας, οι καλοπροαίρετοι γονείς, οι λάτρεις της άσκησης και οι επιχειρήσεις που πωλούν συμπληρώματα διατροφής αξίας δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο μπορούν όλοι να προσφέρουν συμβουλές για υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους. Αυτό το υλικό όμως είναι αμφισβητήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις και μερικές φορές μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνο. Δυστυχώς, οι ψευδείς διατροφικοί μύθοι μπορούν να επιμείνουν ακόμη και αφού έχουν διαψευσθεί από την αξιόπιστη επιστήμη.
ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΟΥΝ

Ακολουθούν τρεις ευρέως διαδεδομένες διατροφικές πλάνες που δεν μπορούν να αντέξουν την τελική εξέταση.

Μύθος Νο1: Τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή ακόμη και μαγειρεμένα τρόφιμα.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Composition and Analysis διαπίστωσε ότι τα φρέσκα προϊόντα χάνουν θρεπτικά συστατικά με την πάροδο του χρόνου καθώς μετακινούνται από το αγρόκτημα στην αγορά και πιθανώς περνούν λίγο χρόνο στο ψυγείο. Το φρέσκο φαγητό συχνά μαζεύεται πριν ωριμάσει πλήρως, προκειμένου να επιβιώσει από το ταξίδι στον πελάτη. Αντίθετα, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα συλλέγονται συχνά στο ύψος της ωρίμανσης και επεξεργάζονται γρήγορα για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά.

Ενώ το μαγείρεμα μπορεί να απελευθερώσει άλλα μέταλλα, μπορεί επίσης να βλάψει ορισμένες ευαίσθητες στη θερμότητα βιταμίνες όπως η βιταμίνη C. Το μαγείρεμα των καρότων ενισχύει τη θρεπτική τους αξία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ ακριβά και πολλές φορές χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι η πρώτη επιλογή των ανθρώπων που δουλεύουν στις μέρες μας και θέλουν κάτι γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία. Με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να χαλάσουν αν περάσουν λίγες μέρες ή εβδομάδες, ή να χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Έτσι για τα άτομα που βρίσκονται συνεχώς στην κίνηση τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμπεριληφθούν σε κάθε γεύμα τους εύκολα, οικονομικά και αξιόπιστα χρησιμοποιώντας κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα προϊόντα.

Μύθος Νο2: Τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά.

https://pixabay.com/illustrations/organic-natural-logo-splash-6873286/

Το Υπουργείο Γεωργίας πιστοποιεί ορισμένα φρούτα και λαχανικά ως «βιολογικά», που σημαίνει ότι καλλιεργήθηκαν χωρίς τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων ή δηλητηρίων. Ως αποτέλεσμα, η γεωργία έχει μικρότερες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, μια έρευνα του Consumer Reports του 2015 διαπίστωσε ότι τα βιολογικά τρόφιμα κοστίζουν 47% περισσότερο κατά μέσο όρο από τα συμβατικά τρόφιμα.

Λέγεται ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν καλύτερη γεύση και κάνουν τους καταναλωτές να αισθάνονται καλύτερα, αλλά είναι πραγματικά πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά; Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ από το 2012 που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, δεν υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των συμβατικά καλλιεργούμενων τροφίμων και των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τη διατροφή ή την υγεία. Οι ίδιες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, λιπίδια και άλλα θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στα συμβατικά προϊόντα όπως και στα βιολογικά προϊόντα.

Γενικότερα θα πρέπει απλώς να απολαμβάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να τα εντάξετε πιο συχνά στις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να ανησυχείτε για την ετικέτα "βιολογικό" ή όχι, καθώς μια υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μύθος Νο3: Τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά είναι πάντα πιο υγιεινά.

https://unsplash.com/photos/ki4Zh2MDl1c

https://unsplash.com/photos/9MzCd76xLGk

https://unsplash.com/photos/094mP_CBdpM

Άδικα το λίπος έχει δαιμονοποιηθεί. Παρόλο που καταλαβαίνουμε πλέον ότι υπάρχουν «υγιεινά λιπαρά» και «κακά λιπαρά», πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συνδέουν την κατανάλωση λιπών με την αύξηση του σωματικού βάρους. Τα ακόρεστα, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι οι τρεις κύριες κατηγορίες λιπαρών. Τα ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι πλούσια στο ελαιόλαδο, λάδι canola, αβοκάντο, αμύγδαλα και θαλασσινά, είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Τα ωφέλιμα λιπαρά όπως τα ακόρεστα λίπη μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις.

Σε θερμοκρασία δωματίου, τα κορεσμένα λίπη γίνονται στερεά. Αυτά υπάρχουν στο τυρί, το γάλα, το βούτυρο, τα γαλακτοκομικά επιδόρπια και τα ζωικά προϊόντα όπως το βόειο κρέας, το μπέικον και το λουκάνικο. Σύμφωνα με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη.

Η μαργαρίνη, το λίπος και το τηγανέλαιο παρασκευάζονται τεχνητά από φυτικά έλαια για να περιέχουν τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά θεωρούνταν αρχικά πιο υγιεινά από τα κορεσμένα ζωικά λίπη. Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά είναι δύσκολο να τα επεξεργαστεί ο ανθρώπινος οργανισμός αφού σπάνια υπάρχουν στη φύση. Η τρέχουσα συμβουλή είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρανς λιπαρά, επειδή μπορούν να συσσωρευτούν στις αρτηρίες και να συμβάλουν σε καρδιακές παθήσεις.

Συμπεράσματα…

Όπως παρατηρούμε, όλο αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα. Τα πλεονεκτήματα των ακόρεστων λιπαρών είναι πλέον καλύτερα κατανοητά, ενώ τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι των κορεσμένων λιπαρών παραμένουν ελάχιστα κατανοητά. Τα τρόφιμα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά δεν είναι απαραίτητα η πιο υγιεινή επιλογή. Πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και ορισμένα άλλα τρόφιμα, είναι φυσικά υγιεινά και χωρίς λιπαρά. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, καλό είναι να επιλέγετε κομμάτια άπαχου κρέατος για να ελαχιστοποιήσετε τα κορεσμένα λιπαρά και να κάνετε τα τρόφιμα πιο υγιεινά. Η πλειοψηφία των διατροφολόγων συμβουλεύει να αποφεύγουμε τροφές που παρασκευάζονται τεχνητά χωρίς λιπαρά και να επιλέγουμε πλήρεις τροφές με ευεργετικά λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών.


« Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΙΟ ΟΙ ΠΙΟ ΚΟΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΠΕΛΩΝ »