ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

MrOferto
Είναι αυτονόητο ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται ότι βελτιώνει την υγεία με διάφορους τρόπους. Αυτή η δημοφιλής στρατηγική διατροφής προσφέρει πλεονεκτήματα για την υγεία που υποστηρίζονται από την επιστήμη, καθώς δίνει μεγάλη έμφαση στα γεύματα με βάση τα φυτά, τα υγιεινά έλαια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Σύμφωνα με έρευνες, η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να υποφέρουμε από καρδιαγγειακές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών καθώς παράλληλα υπάρχει και χαμηλότερη πιθανότητα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Επίσης εκτός από την καρδιά επωφελείται σε τεράστιο βαθμό και το δέρμα μας.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΕΡΜΑ

Δύο εμφανή σημάδια που μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας, όπως οι ρυτίδες και οι χρωστικές αλλαγές, προκαλούνται από οξειδωτική βλάβη στο δέρμα. Η βλάβη στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια αιτία της οξειδωτικής βλάβης. Τόσο η γήρανση του δέρματος όσο και ο καρκίνος του δέρματος προκαλούνται από οξειδωτική βλάβη. Η διατροφή είναι η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών μας και, ως εκ τούτου, ο σύμμαχός μας για την πρόληψη και την αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος, εκτός από την αντηλιακή προστασία.

Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά επιδιορθώνει τις βλάβες των κυττάρων και, θεωρητικά, καθυστερεί την έναρξη της γήρανσης και του καρκίνου. Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται μία αντιφλεγμονώδης δίαιτα. Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σόδας και των αρτοσκευασμάτων στο φούρνο, απουσιάζουν από τη μεσογειακή διατροφή. Οι βαριές δίαιτες με κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα, καθώς και πολλές άλλες παθήσεις.

https://unsplash.com/photos/-ftWfohtjNw?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink

Τα πολυακόρεστα λιπαρά, κοινώς γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται στο ελαιόλαδο, ορισμένους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια (φασόλια) και τα λιπαρά ψάρια. Το ξηρό δέρμα έχει συνδεθεί με ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ένας καλός επιδερμικός φραγμός , δηλαδή η «ασπίδα» που προστατεύει την επιδερμίδα από περιβαλλοντικές επιθέσεις, αποτελείται από λιπαρά οξέα. Πολύ σημαντικό είναι να καταναλώνουμε καρύδια και σολομό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η βιταμίνη D, η οποία είναι συχνά ανεπαρκείς κατά τη διάρκεια του ψύχους δηλαδή τους πιο σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπάρχει άφθονη στον σολομό. Η βιταμίνη Ε, η οποία προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων, υπάρχει στο ελαιόλαδο και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Τα ζωηρά, μοναδικά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών αποτελούν αξιόπιστο δείκτη του πόσα αντιοξειδωτικά περιέχουν. Τα φυτοχημικά, η βιταμίνη C, η κερκετίνη, το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ, οι ανθοκυανίνες (οι χρωματικές χρωστικές) και οι κατεχίνες είναι μερικά παραδείγματα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Σε κάθε γεύμα, θα πρέπει να επιλέγουμε πολύχρωμα ολόκληρα τρόφιμα.

Οδηγούμαστε πλέον στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή έχει θετικά αποτελέσματα στο δέρμα και την καρδιά. Είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε, τόσο μέσα όσο και έξω! Έτσι, εκτός από τη χρήση αντηλιακού το πρωί, καλό είναι να παίρνουμε και μερικά μήλα για πρωινό και να φορτώνουμε το μισό πιάτο μας (αν όχι όλο) με λαχανικά για το βράδυ.


« Τα 6 Μπαχαρικά που θ' Απογειώσουν τη Μαγειρική σου Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΙΟ »