Δύο εμφανή σημάδια που μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας, όπως οι ρυτίδες και οι χρωστικές αλλαγές, προκαλούνται από οξειδωτική βλάβη στο δέρμα. Η βλάβη στην υπεριώδη ακτινοβολία που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια αιτία της οξειδωτικής βλάβης. Τόσο η γήρανση του δέρματος όσο και ο καρκίνος του δέρματος προκαλούνται από οξειδωτική βλάβη. Η διατροφή είναι η κύρια πηγή αντιοξειδωτικών μας και, ως εκ τούτου, ο σύμμαχός μας για την πρόληψη και την αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος, εκτός από την αντηλιακή προστασία.
Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά επιδιορθώνει τις βλάβες των κυττάρων και, θεωρητικά, καθυστερεί την έναρξη της γήρανσης και του καρκίνου. Η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται μία αντιφλεγμονώδης δίαιτα. Το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της σόδας και των αρτοσκευασμάτων στο φούρνο, απουσιάζουν από τη μεσογειακή διατροφή. Οι βαριές δίαιτες με κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα, καθώς και πολλές άλλες παθήσεις.
https://unsplash.com/photos/-ftWfohtjNw?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditShareLink
Τα πολυακόρεστα λιπαρά, κοινώς γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται στο ελαιόλαδο, ορισμένους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια (φασόλια) και τα λιπαρά ψάρια. Το ξηρό δέρμα έχει συνδεθεί με ανεπαρκή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ένας καλός επιδερμικός φραγμός , δηλαδή η «ασπίδα» που προστατεύει την επιδερμίδα από περιβαλλοντικές επιθέσεις, αποτελείται από λιπαρά οξέα. Πολύ σημαντικό είναι να καταναλώνουμε καρύδια και σολομό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η βιταμίνη D, η οποία είναι συχνά ανεπαρκείς κατά τη διάρκεια του ψύχους δηλαδή τους πιο σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπάρχει άφθονη στον σολομό. Η βιταμίνη Ε, η οποία προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων, υπάρχει στο ελαιόλαδο και έχει αντιοξειδωτική δράση.
Τα ζωηρά, μοναδικά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών αποτελούν αξιόπιστο δείκτη του πόσα αντιοξειδωτικά περιέχουν. Τα φυτοχημικά, η βιταμίνη C, η κερκετίνη, το γαλλικό οξύ, το ελλαγικό οξύ, οι ανθοκυανίνες (οι χρωματικές χρωστικές) και οι κατεχίνες είναι μερικά παραδείγματα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά. Σε κάθε γεύμα, θα πρέπει να επιλέγουμε πολύχρωμα ολόκληρα τρόφιμα.
Οδηγούμαστε πλέον στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακή διατροφή έχει θετικά αποτελέσματα στο δέρμα και την καρδιά. Είμαστε πραγματικά αυτό που τρώμε, τόσο μέσα όσο και έξω! Έτσι, εκτός από τη χρήση αντηλιακού το πρωί, καλό είναι να παίρνουμε και μερικά μήλα για πρωινό και να φορτώνουμε το μισό πιάτο μας (αν όχι όλο) με λαχανικά για το βράδυ.